4 de febrer del 2021

Carrers i places matemàtiques de Barcelona ciutat

L'hodonímia estudia el noms dels carrers, places, avingudes, passeigs, etc. d'un lloc determinat. En aquest article mostrem els hodònims de la ciutat de Barcelona relacionats amb les matemàtiques. Sense més intenció que fer un petit inventari i observar el grau de presència matemàtica, que ja podem dir que no és gaire gran. Tenim des del carrer del Triangle als Jardins Ada Byron, tot passant pels carrers Horitzontal o d'Hipàtia.

La font de consulta ha estat el Diccionari nomenclàtor de les vies públiques de Barcelona de Jesús Portavella.

Els criteris per entra al mapa han estat els següents:

  • Si és un nom de persona, que dintre de les seves activitats principals les matemàtiques hagin tingut un cert pes específic. Així, per exemple, pot entrar Leonardo da Vinci però no Ramon Martí i Alsina que va ser conegut com a pintor, tot i haver estat professor d'aritmètica i geometria a la l'Escola de l Llotja. Sí que hem acceptat alguns geodèsics com Carlos Ibáñez.
  • Si és una paraula relacionada amb objectes o idees matemàtiques que el nom sigui una referència directa a aquest objecte o concepte. Així no han entrat tots els carrers numerats de la Zona Franca però si una Plaça del Nou, que fa referència al número de l'autobús que hi sortia des d'allà. I no hem posat el Passatge de Pla perquè es refereix al cognom d'un antic propietari de la zona. Tampoc tindrem una Plaça de Pi encara que sí tenim realment una Plaça del Pi que no posarem al mapa. Hem recollit, però, carrers com la Meridiana o el Paral·lel.
Carrer del Triangle, prop de Born, vist des d'un vèrtex.

 
 A cada carrer hem posat una informació mínima extreta, en la majoria de casos, del diccionari de nomenclàtor. També sovint hem afegit algun enllaç per a ampliar la informació.

Vols veure el mapa?

  

 I a l'aula?

  • Podem fer un mapa semblant de la nostra localitat, però és improbable trobar molts noms relacionats amb la matemàtica si tenim en compte les restriccions posades. Per tant les podem eliminar i jugar més amb termes matemàtics. A Barcelona, per exemple, tenim el carrer de les Quatre Estacions, el carrer del Tres Llits o la Plaça del Centre.
  • També podem ampliar el mapa amb descobertes matemàtiques locals que podem acompanyar amb texts i imatges. Per exemple podem localitzar tots els frisos possibles (o el màxim que puguem) en les baranes dels balcons. Fomentar la mirada matemàtic de la nostra localitat.
  • O ens podem embolicar "a lo gran" i crear un projecte intercentres on compartir la creació d'un mapa matemàtic general de Catalunya. Al Creamat es va pensar alguna vegada en aquest tema però no es va poder concretar mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada