16 d’abril de 2012

Cubicar el calendari

Imaginem que volem dissenyar un calendari de taula fet amb cubs. Dos cubs vermells per indicar el dia, dos blaus pel mes i dos verds per l’any. Una cosa semblant a la que es veu en aquesta fotografia però amb l’esquema proposat a sota.


 És possible fer-ho amb només dos daus de cada color? Si no és així, quin és el mínim de daus per cada part de la data? I... quins nombres posarem a cada dau.

Els mesos

Segurament el més fàcil és començar pel mes perquè és on tenim una necessitat més curta de representar nombres. Per poc que experimentem sorgiran unes primeres preguntes. Per exemple:
  • Senyalarem els primers mesos com 01, 02... o senzillament 1, 2...? 
Segons la nostra decisió la solució serà més complicada o menys. A més la decisió l’haurem d’estendre al dies i els anys.
Altres preguntes que poden sorgir poden ser aquestes
  • Des de quin fins a quin nombre hem de fer?
  • Quines xifres hem necessitem a les desenes i quines a les unitats?
  • Quants i quins nombres tenen les xifres repetides?
Els dies

Pel assenyalar el dia la cosa es una mica més complicada. Si hem decidit posar el zero al davant en dies com 02, 05... caldrà agusar l’enginy i donar algunes voltes a les idees, o bé regirar alguns aspectes del problema.

Amb aquesta solució el dia 30 no es pot fer ni es poden escriure els dies de la forma 01, 02...


Els anys

I pels anys? Podem posar límits.
  • Des de i fins a quin any volem poder marcar?
  • Volem fer tot el segle? (segurament aquí ens caldran més de dos daus, però hem d’intentar buscar solucions mínimes)Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada