6 d’abril del 2012

Definicions, paraules...

A classe no acostuma a tenir gaire sentit fer aprendre de memòria definicions de conceptes, però això no ens priva de jugar-hi. De vegades interpretar o construir definicions ens ajuda a fixar-nos en les propietats i característiques d'allò que volem definir. I, si més no, en hi fa reflexionar. Per exemple, per què no podem intentar que el nostre alumnat construeixi definicions de circumferència o angle i provocar discussions sobre les definicions fetes?



També és curiós "navegar" pels diccionaris i veure a on ens porten. Per exemple, el diccionari de l'IEC ens presenta el rectangle com un "paral·lelogram que té els quatre angles rectes", amb la qual cosa els quadrats hi entren perfectament com un tipus de rectangle. En canvi el rombe és un "paral·lelogram de costats iguals en què els angles no són rectes": el quadrat ja no és, segons aquest diccionari un rombe especial.

Fem un estudi més extensiu. Agafem una paraula típica com polígon.

El diccionari de l'IEC no té pèrdua: "Figura, principalment plana i closa, formada per diferents rectes, especialment per més de quatre". Cal comentar-la? Què vol dir "principalment plana i closa"? Que potser que ni sigui ni plana ni closa? I què hem de dir del "més de quatre"? Que els triangles no són polígons?



Són polígons?

A un altre diccionari online de l'IEC (el català-valnecià-balear) trobem que polígon és una "porció de pla limitada per línies rectes".
A diccionaris.cat (lligats a Larousse) trobem que un polígon és una "figura geomètrica plana de diversos angles limitada per tres rectes o més". Ens anem acostant. Però... inclou aquesta definició als polígons còncaus?
Aquí hi ha un sol polígon o tres?
A l'altre extrem tenim la definició del diccionari de l'Enciclopèdia Catalana on un polígon és una "figura plana i tancada formada pels segments P1P2, P2P3, ..., Pn-1Pn, i PnP1, que són anomenats costats del polígon, essent els punts P1, P2, ..., Pn, amb n ≥ 3, els anomenats vèrtexs del polígon". Pot ser divertit traduir aquesta definició a classe i veure que els polígons creuats hi tenen cabuda.

No així pel diccionari on-line de El País pel que clarament els creuats no són polígons: "Figura plana limitada por una línea poligonal cerrada, que no se corta a sí misma, cuyos segmentos se llaman lados"
Podríem seguir indagant però ho deixem aquí. Només volíem donar idees. Ara ens toca pensar quines paraules podem fer definir i quines podem fer buscar i contrastar.

Podem trobar altres idees sobre com combinar les definicions matemàtiques amb el joc de tabú al Bloc del PuntMat.

Un últim joc. Hem agafat el vers inicial d'un poema català molt conegut i hem canviat algunes paraules per les seves definicions:

"És quan estic en un estat de repòs caracteritzat per la suspensió de certes funcions de l’activitat vital, que hi percebo amb la ment discernint de forma fàcil".

L'identifiqueu?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada