3 de juny del 2012

Missatge subliminar o control mental

Segurament heu sentit parlar dels missatges subliminars. En publicitat s'han usat amb escreix malgrat la seva prohibició. Ara volem fer amb tu un experiment en el que, gràcies a un missatge d'aquest tipus, pensaràs que tries lliurement uns nombres, però en realitat estaràs condicionat pel nostre missatge.

Al quadre de l'applet inferior (fet amb flash) podràs canviar el color de les caselles amb clics. El primer clic la posa en gris (eliminar), el segon clic vermella (seleccionar), un tercer clic la deixa com al començament. Ara segueix les instruccions.

Instruccions
  • Selecciona (vermell) qualsevol nombre de la taula
  • Elimina (gris) la resta de nombres que estiguin a la mateixa fila i a la mateixa columna.
  • Si ho has fet bé et queden nou números lliures. Selecciona'n un altre (vermell)
  • Elimina els nombres de la mateixa fila i columna que no ho estiguessin ja abans.
  • Et queden quatre nombres lliures. Tria'n un altre (vermell)
  • Elimina els de la mateixa fila i columna.
  • Et queda un nombre. Selecciona'l també.
  • Ara suma els quatre nombres triats.
Enllaç a un applet fet amb flash



Segur que sabem quant t'ha donat!
La sumaaa t'haa donaaat.....

34!!!

No has pogut evitar el control mental que ha exercit el 34 que anava apareixent de forma intermitent a sobre de la taula. El nostre missatge subliminar ha funcionat!

O el truc és un altre?

L'autèntic control

Efectivament el truc és un altre. El control de debò l'hem fet amb les instruccions, quan et fèiem eliminar la resta de nombres de la columna i la fila de l'escollit. D'aquesta manera t'hem obligat a triar quatre nombres que estan tots en diferent fila i en diferent columna. La teva tria ha estat una d'aquestes vint-i-quatre possibles.


Aquest tipus de quadrats es diuen llatins. Els estudiarem un altre dia. Totes aquestes possibilitats sempre sumen 34. Per què?

Per què sumen 34

El segon secret que guarda aquesta taula està en la seva construcció. Els nombres de cada casella s'obtenen de sumar els de la part exterior.

Quan triem un nombre el que triem, de fet, són els dos de fora que el formen, i, en eliminar els altres de les mateixes fila i columna, no els tornarem a agafar. Per exemple, si triem l'11 el 8 i el 3 que el formen no tornaran a comptar més.


Al final quins nombres haurem agafat? Els que "fabriquen" la taula:

1+2+3+4+0+4+8+12 = 34

Per aquest motiu sempre la suma obtinguda serà la mateixa.

Inventem-nos altres taules

Si canviem els nombres exteriors podrem obtenir una suma màgica diferent. De fet podem aconseguir el nombre que vulguem. Per exemple, amb aquesta, la suma secreta és 365, els dies de l'any.



En aquest enllaç trobaràs un applet (flash) amb el que pots intentar inventar la teva taula amb el nombre que vulguis.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada