En primer lloc us convidem a veure com funcionen els algoritmes sense cap explicació ni ajuda, "a pèl". Les úniques pistes les obtindrem de veure com s'apliquen els algoritmes pas a pas.
- Multiplicació en piràmide
Vols estudiar els algoritmes i comparar-los?
- Estudiem la multiplicació en piràmide
Per "veure per dins" l'algoritme ens calen dues coses:
Amb aquesta intenció pot ser interessant connectar la interpretació geomètrica de la propietat distributiva per estudiar l'algoritme.
En aquesta imatge podem veure com amb aquest algoritme també es fan tots el productes parcials necessaris.
- mirar els productes parcials
- observar on es col·loquen
Amb aquesta intenció pot ser interessant connectar la interpretació geomètrica de la propietat distributiva per estudiar l'algoritme.
Mirem-ho:
La col·locació dels nombres tindrà més sentit si separem una mica més els productes parcials i afegim els zeros que falten.
- Estudiem la multiplicació en creueta
En aquesta imatge podem veure com amb aquest algoritme també es fan tots el productes parcials necessaris.
- Comparem la multiplicació en piràmide i en creueta
La primera línia de comparació es observar com deixant dibuixades les línies dels productes parcials de la multiplicació en piràmide obtenim, ni més ni menys, que el dibuix de la creueta.
La segona línia de comparació la obtenim observant com es recullen en una i altra multiplicació els resultats parcials de cada pas.
- Estudiem la multiplicació fulmínia
- Comparem la multiplicació en creueta i la fulmínia
La comprovació de que s'han fet tots els productes parcials és idèntica a la de creueta.
- I a l'aula?
- descobrir, a partir de les presentacions, com funciona l'algoritme. Segons el nivell podem utilitzar la presentació "amb ajuda" o "sense". Fins i tot, si optem per l'ajuda, podem treure algun dels comentaris escrits que hem posat.
- comprovar, amb l'aplicació de la propietat distributiva i gràficament, que es realitzen els mateixos productes parcials però agrupats d'una altra manera.
- convidar a descobrir el que tenen en comú cadascun dels algoritmes i ajudar a descobrir com uns són evolució dels altres.
- La multiplicació Veda. Un algoritme que treballa de forma relativament simple amb excessos i defectes.
- L'algoritme de Karatsuba. Algoritme de l'any 1962 que ajuda a reduir la quantitat de productes parcials amb nombres molt grans.
- Multiplicar amb dobles o amb dobles i meitats. Les multiplicacions egípcia i russa
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada