12 d’abril del 2012

Un microones amb problema

Observa atentament el vídeo i intenta descobrir una cosa estranya que s'observa en la forma de girar el got.


Per què succeeix això?

El plat del microones gira al doble de velocitat que el suport amb rodetes que el fa girar. Al vídeo s'observa clarament que el got fa dues voltes mentre que el suport de tres braços en fa només una. La marca vermella d'un dels braços ens ajuda a veure-ho.

Com passa sovint una de les millor formes de procedir és descompondre el problema més gran en problemes més petits: dividir per vèncer. Estudiarem dos casos de transport d'un bloc

Què passaria si les rodes portessin aquest bloc com les rodes d'un cotxe o com si el bloc estigués en un carretó? A cada volta de roda el bloc avançaria una distància equivalent al perímetre d'aquesta.


I si les rodes estiguessin fixes i empenyessin el bloc com es fa a una cinta transportadora o amb un sistema de rodets? Que el bloc també avançaria, a cada volta de roda, una distància igual al perímetre de la roda.



Però, en el nostre cas, les rodetes del suport es mouen, avancen com al carretó, i empenten, com a la cinta transportadora. Per tant...

Pots experimentar movent algun objecte sobre uns llapis, per exemple un llibre. Veuràs que l'objecte es mou al doble de velocitat que els llapis.



1 comentari:

  1. aixo ens ho vas ficar com a deures de nadal, pero amb el microones. Jo justament vaig tenir el problema de que per evitar aixo, hi havien una mena de "topes"

    ResponElimina