11 d’abril del 2012

PolyPro: un pro-grama pro-poliedres

Si h ha un lloc on els programes informàtics ens poden ajudar és en la geometria de l’espai. No ens confonem: la geometria “tridimensional” sempre és millor tocar-la, veure-la realment, experimentar-la. Tot i tenint en compte que la majoria de programes informàtics o applets ens donen imatges bidimensionals que hem d’interpretar com tridimensionals, les possibilitats que ens donen de girar-los, optar entre mirar-los “plens” o buits i fins i tot manipular-los truncant-los, obrint-los, estrellant-los... de forma ràpida, còmoda i àgil fa que aquest tipus de programari sigui d’especial interès per les aules. Un d’aquests programes és Poly Pro que, si descomptem una pantalla que ens recorda sovint que ens hem de registrar i alguna altra petita limitació, podem considerar gratuït (i en temps de crisi no és poca cosa).



Aquest programa, i les possibilitats del seu ús, me l’ha mostrat en Josep Rey, professor de l’INS Antoni Cumella de Granollers, una de les principals ànimes mater del MMACA i membre del creamat.

Si heu visionat el vídeo anterior ja us haureu fet una idea del seu funcionament. Només dir algunes coses:
  • que té incorporats una gran mostra de poliedres: platònics, arquimedians, deltaedres, antiprismes, sòlids de Catalan, domos geodésicos...
  • que té diferents vistes entre les que cal destacar el plegament des del desenvolupament pla al poliedre tancat o el diagrama de Schlegel.
  • que podem obtenir i imprimir desenvolupaments plans de tots els poliedres
Una de les aplicacions que podem fer servir a l’aula, i que m’ha estat comentada pel Josep Rey, és aprofitar la visió “vèrtexs tridimensionals visibles”.


Es poden imprimir fulls amb diferents poliedres de forma que, més o menys clarament, es puguin intuir els polígons que coincideixen a cada vèrtex.


Després, unint-los per formar les arestes i pintant convenientment les cares es pot fer una bonica exposició de dibuixos de poliedres.







2 comentaris:

  1. Per baixar-te aquest programa vas a directament a http://www.peda.com/polypro/?

    ResponElimina
  2. Hi ha diferents versions. Es poden baixar aquí: http://www.peda.com/download/
    La que es comenta és el PolyPro 1.12

    ResponElimina