1 d’octubre del 2012

Combinar i comptar (joguines, poemes, discursos...)

Hi ha joguines clàssiques infantils que conviden a combinar caps, cossos i peus de diferents animals per formar-ne uns de nous més divertits. A sota teniu una minimostra per a fer-nos a la idea. Però... quants animals diferents podem arribar a fer? Les peces de sota són poques i permeten trobar totes les possibilitats experimentant. Però  si afegim una peça amb un cos i dues amb altres peus... quants animals podrem fer ara?



Introduint, poc a poc, peces noves passarem a fer observacions que ens portaran cap al producte. I en un d'aquells significats de la multiplicació que menys s'acostuma a treballar a les escoles.


Vols fer més combinacions diferents creant un bestiari imaginari o construint paisatges?
I conèixer les "màquines de fer poemes" o de "fer discursos"? I la de fer música?
  • Animalari
Un preciós llibre que juga a fer combinacions és l'Animalari universal del professor Revillod que, amb 3 jocs de 16 làmines, permet, tal com diu a la portada interior, crear "4096 feres diferents amb la descripció del seu modus vivendi", ja que les targetes permeten combinar dibuixos, síl·labes del nom i descripcions.


  • Paisatges
Un altre joc comercialitzat encisador consta de 24 targetes que es poden col·locar en qualsevol ordre de forma que sempre enllacen bé i ens permeten dissenyar paisatges diferents.



Aquí teniu 6 targetes que podeu arrossegar si obriu l'applet. Quants paisatges podem fer?

Enllaç a l'applet (flash)


La mateixa capseta que guarda les targetes ens desvetlla els comptes que hem de fer per esbrinar la quantitat de paisatges amb les 24 targetes i que és de l'ordre dels 1,6 quadrilions. També ens avisa que tota la humanitat, quan érem 5 000 milions, fent una combinació per segon, trigaríem més de 10 milions i mig d'anys en fer-les totes. Però, amb la població actual... quin temps caldria?


  • Poesia
 Aquests jocs combinatoris també s'han portat a la literatura. A l'any 2000 l'artista Josep Mercadé Riambau, inaugurant un monument a Ramon Llull, va presentar un joc de cercles giratoris concèntrics que, de forma similar als cercles giratoris lul·lians, permetien fabricar poemes. Els descriu Marius Serra al seu llibre Verbàlia i ens proposa una variant, que hem reproduït a continuació, i que permet "fabricar" versos amb un dau normal. Hi ha sis columnes pels versos senars, amb sis propostes cadascuna, i quatre columnes, també amb sis propostes, pels versos parells.


Enllaç a un applet (flash) on clicant el botó podreu fabricar versos "de quatre en quatre" que s'obtenen a l'atzar tirant un "dau virtual" per a cada columna


Quants poemes de 4 versos es poden fer? I de 10? I de n?
  • Discursos
Fa uns quants anys, abans d'internet, quan les bromes "corrien en fotocòpies", em va arribar una Guia para el uso de burócratas principantes teòricament publicada per una revista de Varsòvia i que "denunciava" el mecanisme per construir discursos oficials.


Garantitzava un "fluït discurs de 40 hores". Aquí teniu un applet que, amb un "dau virtual" de 10 cares, us permet elaborar el discurs. Cada tirada us proporcionarà una línia d'aquest. Als temps que corren només caldria adaptar-lo una mica, incorporar-lo a una tablet, pujar a la tarima i... ja no es necessitarien més els  telepròmpters (per cert que prompter significa "apuntador").

Enllaç a l'applet (flash)


Quants discursos diferents de 20 línies podem fer? I si ens posem en pla "castrista"... quants en total abans de repetir una línia?
  • Mozart, daus i minuets
Mozart va inventar un divertimento similar als anteriors per composar minuets amb uns daus. Bàsicament el que va fer va ser composar 176 compassos que va separar en dos grups. Cada grup s'organitzava en una taula  formada per 8 columnes i 11 files. Les files recollien els resultats possibles de tirar dos daus (del 2 al 12). El joc consisteix en tirar setze vegades els dos daus.  Els vuit primeres resultats els agafem ordenadament del primer conjunt de compassos i els vuit segons de l'altre conjunt. Els 16 compassos generan un minuet de 30 segons de durada. En aquest enllaç teniu una explicació més detallada. A continuació teniu la primer part d'un vídeo que explica el mètode i "fa números" sobre les diferents composicions que es poden fer. A la segona part podem sentir les partitures generades per un ordinador.




També a internet podem trobar un simulador que ens permet sentir composicions originades tirant els daus. La simulació ens permet triar dos instruments i genera un arxiu midi amb la composició obtinguda.

2 comentaris: