9 d’abril del 2012

El rellotge (?) de la Torre de les Aigües del Poblenou

A la plaça Ramon Calsina del Poblenou, tocant el carrer Selva de Mar, tenim la Torre de les Aigües. Va ser construïda al 1882 per la Compañía General de Aguas de Barcelona, a partir d'un projecte de Pere Falqués i Urpí, amb l'objectiu de captar i distribuir aigües del Besós. No se'n van sortir perquè l'aigua estava massa salinitzada. Posteriorment, al 1920, va ser adquirida per l'empresa Material y construcciones, coneguda més tard com Macosa, una de les fàbriques ja desaparegudes i emblemàtiques del Poblenou.

La torre té 63 m d'altura i uns 12 de diàmetre a la seva base. Un bon problema matemàtic pot ser comprovar aquestes mesures per mètodes indirectes. Però l'interrogant que proposem avui està relacionat amb un especial "pseudorrellotge" que hi ha a la part superior.

Es por passar moltes vegades per davant de la torre sense fixar-se gaire en el que sembla un rellotge situat a la part alta de la torre. De fet, mirat amb atenció sembla alguna cosa afegida recentment a la torre.


No sembla està integrat a la construcció original. Però el que més crida l'atenció és que només té una agulla i la numeració va del zero al sis, tal com es veu a l'esquema inferior.


La pregunta és... quina funció pot tenir un rellotge d'aquesta mena? I, sense hipòtesis raonables al cap, què millor que posar el problema al vostre abast.

L'Ajuntament i Aigües de Barcelona van iniciar una restauració de la torre per convertir-la en mirador i "minimuseu" que actualment està aturada. És possible que aquest rellotge s'hagi afegit durant el procés de rehabilitació.

S'esperen comentaris i idees!

3 comentaris:

  1. Sembla un marcador d'un ascensor dels d'abans. :-)

    ResponElimina
  2. Nosaltres (un grup de casal d'estiu) ens hi hem fixat aquest matí i ens hem quedat força al·lucinats!

    Sabeu realment què és i a quin sistema respòn? Hi ha hagut nens que han tret les seves conclusions divertides, hipòtesis diferents... però cap prenia sentit!

    Sabeu què és? Seria molt bo poder-los-ho dir!

    Gràcies!

    ResponElimina
  3. Animeu-vos i poseu algunes hipòtesis. Encara que puguin sembla absurdes igual ens orienten en el bon camí.

    ResponElimina