14 de juny de 2012

Quants pingüins hi ha al voltant del forat a la neu?

En aquest joc es tracta de buscar la regla amagada, la llei. L'únic material que cal són cinc daus. Vegem una jugada.

 • El "director" del joc tira els cinc daus i, per exemple, treu aquest resultat.


 • Un dels membres del grup demana: "Quants pingüins hi ha al voltant del forat a la neu?·
 • Llavors el "director" mira el resultat dels daus i, aplicant la regla secreta, contesta: "Hi ha 4 pingüins al voltant del forat"Vols intentar endevinar la regla?
Aquí tens una imatge amb vuit tirades i la quantitat de pingüins que estan al voltant del forat per intentar buscar la pauta.
Si t'ho estimes més pots experimentar amb aquest applet (fet amb flash). Cada vegada que premis el botó, es farà una tirada. El número central et diu quants pingüins hi ha al voltant del forat.

Enllaç a l'applet (flash)


Ara, amb aquest altre applet,  pots intentar endevinar tu quants pingüins hi ha al voltant del forat a cada tirada. Si encertes sempre és que has trobat la regla.

Enllaç a l'applet (flash)Pistes

És molt més divertit intentar endevinar-ho sense ajuda, però, per si de cas, et proporcionem pistes de diferent nivell.
 • Pista 1: En aquest enllaç hi ha un applet on podràs canviar la quantitat de daus en joc. Potser jugant amb menys daus serà més fàcil descobrir la norma.
 • Pista 2: En aquest enllaç hi ha un altre applet que juga amb cinc daus, però un d'ells té un botó que et permet triar la cara que vols.
 • Pista 3: No és cap enllaç. Només et diem que el "forat" i els "pingüins" es veuen als daus. Només cal descobrir "què és què" i "qui és qui".

Aquest joc va aparèixer al primer número de la revista CACUMEN (n. 1, febrer de 1983) ara farà uns 30 anys. La revista va durar poc més de tres anys i es van publicar 47 números. De tant en tant, en aquest bloc, recuperarem algunes de les seves propostes lúdiques.

5 comentaris:

 1. Hola Pere ja se la resposta.
  Divendres,29 de novembre del 2013 15:00

  ResponElimina
 2. Hola soc en Toni Palmer Barceló. També he descobert com es resol. Ho explicaré a classe.

  ResponElimina
 3. hola soc na neus i ja ho entenc entes no ho entenia

  ResponElimina