24 de juny del 2012

Sumadora binària amb bales de vidre

Estem envaïts pel sistema binari, però s'amaga sota en eufemisme: "digital". No només escric ara utilitzant el sistema binari sense adonar-me sinó que la música que m'està acompanyant també està codificada en binari. De fons sento la televisió que està mirant el meu fill i que no sap que també li arriba en forma de uns i zeros.

Comptar i escriure en binari no és especialment complicat.


Podeu ampliar informació sobre el sistema binari al web Càlculus (activitat Uns i zeros) i al Bloc del PuntMat on tenen una proposta molt divertida per comptar amb uns i zeros: l'àbac de cadires.

Vols veure una sumadora binària que funciona amb bales de vidre?

La sumadora binària amb bales de vidre que presentem està dissenyada per Mathias Wandel i és molt visual. Podeu veure un vídeo del seu funcionament.


El mateix Mahias Wandel, al seu web, ens explica el disseny de la sumadora.

Però si voleu provar-la aquí teniu un applet en flash que he fabricat perquè ho pugueu fer. El funcionament és fàcil:
  • per "escriure" els nombres heu de clicar convenientment sobre els botons amb el 32, el 16, el 8... Així si el primer sumand és el 27 clicareu el 16, el 8, el 2 i l'1 (16+8+2+1=27)
  • per fer caure les bales torneu a clicar sobre els mateixos nombres.
  • a continuació podeu escriure i suma el següent nombre amb el mateix mètode.
Enllaç a l'applet (flash)


Com que sempre hi ha gent que li agrada donar-li una volta més al cargol aquí tenim dos vídeos més: un amb una animació feta sobre la mateixa sumadora i un altre amb una versió en Lego.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada