29 de maig del 2018

El joc dels forts

Aquest joc té un principi semblant al conegut joc dels vaixells però és infinitament més interessant perquè, encara que persisteix un punt d'atzar, domina, i molt, la lògica. Reconec que no l'he provat mai a l'aula i no sabria dir per què, ja que fa trenta anys havia jugat molt i fèiem unes partides triples immenses amb els amics Carles Vallès i Jordi Deulofeu. El vam conèixer per un llibre de Pierre Berloquin absolutament recomanable: 100 jeux de table. El llibre organitzava els jocs en "jocs sobre paper blanc", "sobre paper quadriculat", "sobre tauler d'awelé", "sobre tauler de backgammon", "de pions"...


Expliquem les regles:
  • Cada jugador dibuixa, d'amagat, tres forts en un tauler de 10x10 de manera que els forts no es toquin ni pels vèrtexs. Un fort és un quadrat de 3x3 amb la casella central pintada d'un altre color i que anomenarem quarter general.
  • Un cop cada jugador ha dibuixat els seus forts comença el joc. S'ha de tenir un caseller semblant en blanc per anotar les tirades pròpies.
  • Una tirada consisteix en fer un "vol de reconeixement" seguint una línia que indicarem amb una casella de sortida i una direcció. El vol de reconeixement fa una fotografia a cada casella per la que passa. Quan s'ha acabat el vol, el contrari ens diu quantes "fotografies" s'han fet sobre el seus forts. Ens diu el total sense indicar si són d'un, dos o tres forts. A la imatge tenim un exemple. A la tirada  A2-Est, la informació que ens han de tornar és "3"
  • Els dos jugadors van tirant alternativament i recavant informació. A la imatge tenim dues tirades més: A1-Sudest (4) i D1-Sud (6)
  • Quan un dels dos jugadors creu que sap les coordenades dels tres quarters generals atura el joc i les diu. Atenció! Si s'equivoca, ni que sigui en una, perd la partida. Si encerta i és el que ha tirat primer l'altre jugador té dret a dir les coordenades del primer i si també les encerta seran taules.
A priori sembla que s'han de fer moltes tirades per encertar les coordenades dels forts contraris, però poques vegades, si les tirades són "bones", caldran més de 8 tirades. Per exemple, en aquest caseller ja tenim sis tirades. No tenim prou informació per encertar on són els quarters generals però sí per a fer les primeres conjectures.


Mirem com?
 Hi ha coses que les descobrim ràpidament a les primeres partides. Per exemple que les tirades horitzontals o verticals tenen tres possibles respostes: 0, 3 i 6... i que són molt més interessants les de 0 o 6. També que les tirades en diagonal tenen més varietat de resposta: 0 (molt interessant per "netejar tauler"), 1 (es toca la cantonada d'un fort), 2 (que poden ser d'un mateix fort o una d'un i una d'un altre), 3 (la diagonal d'un fort o 2 i 1), 4 (3 i 1 o 2 i 2), etc.

Mirem d'analitzar la partida plantejada abans amb les seves sis tirades. Podem començar treballant amb els zeros que separen zones del tauler de joc.


La tirada de 6 (A8-Est) talla dues zones del caseller. Sabem que hem tocat dos forts però a la zona esquerra de color blau no hi caben. Per tant, tenim un fort a la zona blava i un altre a la verda...


... i a la verda el fort només hi cap d'una manera. Bingo! Tenim un fort posat. I també una possible zona de caselles (de color lila) on pot estar l'altre.


Mirem ara la tirada F3-Sud en la que hem tocat tres caselles. Al ser una tirada vertical les tres pertanyen a un mateix fort que estarà a la zona verda superior o a la blava inferior.


Fem hipòtesis a partir de la tirada B10 Nord-est (3). Primera hipòtesis: el fort està a la zona blava. Només hi ha un posició possible i aquesta tirada tocaria un casella d'aquest fort. Podem anotar les possibles posicions de l'altre amb dues caselles tocades.


Bé... tenim dues possibles solucions. Però si investiguem ara les diferents possibilitats de que el fort "tocat de 3" per la tirada vertical estigui a la part superior i que el 3 de la tirada  B10 Nord-est siguin del fort inferior tindrem 8 combinacions més de posicions.


Encara podem mirar que el 3 de B10 Nord-est es reparteixi 1 i 2 (un del fort superior i dos de l'inferior). La possibilitat 2 i 1 (dos de dalt i un de baix), si ens ho mirem, no és possible.



Això ens dona dues possibilitats noves:


Fem una mica de resum? Amb sis tirades podem reduir les possibilitats de col·locació dels forts a 12 possibilitats


Una nova tirada, com A10-Est ens pot ajudar a eliminar-ne algunes.


Bé... Imaginem que ens diuen "zero". Ara les possibilitat queden reduïdes a aquestes cinc.


Haurem de fer una altra tirada que ens aporti informació. Una possibilitat és tirar E1-Sud. Si dona zero serà la posició de l'esquerra. Si dona 6 qualsevol de les altres i haurem de tornar a tirar. Imaginem que hem tingut sort i ens han dit que zero: en 8 tirades haurem col·locat els forts.


Mirem alguns casos

Cal comentar que en els temps que jugava als forts amb els meus amics, acostumàvem a fer sis tirades ràpides (cadascun amb el seu estil tallant zones més o menys grans) i ens aturàvem a pensar fins que teníem algunes disposicions lògiques. Normalment ens quedava algun fort que "ballava" una mica. Llavors fèiem una setena jugada de "confirmació". Poques vegades ens calien més de 8 jugades. Si més no és el que em diu la memòria.

Us animo a que enredeu algú a jugarhi i proveu el joc. Només així podreu valorar de debó el seu interés. Però, per si us voleu entrenar, us proposo tres problemes amb diferents quantitats de jugades. A sota de cada problema podeu clicar l'enllaç per veure la solució.

Problema 1  (solució)

Problema 2 (solució)
Problema 3 (solució)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada