8 de maig del 2012

Gas, gràfics i mitjanes

Arribo a casa, obro la bústia i, amb puntualitat bimensual, trobo la factura del gas. Puja més del que m'espero i del que m'agrada, però la factura anterior, que incloïa els freds polars del gener i febrer, va ser pitjor. A la part de darrera de la factura hi ha un gràfic que recull els consums de dos anys. Quin hivern he consumit més, aquest o l'anterior? Com em puc contestar d'un sol cop d'ull?


Quan la caldera de casa va "a tope" és quan fa fred i engegues la calefacció. I el fred (mentre el canvi climàtic no afecti més del que ho està fent) comença a mitjans de tardor i acaba a inicis de la primavera. A les factures del gas el "fred" queda recollit en tres pagaments: desembre, febrer i abril. Si mirem el gràfic de barres que inclou la factura aquest grup de mesos es veu especialment destacat.


Si observem les barres del grup corresponents al mesos de desembre del 2010, febrer i abril de 2011 hi ha un consum descendent. En canvi el grup format per les factures de desembre de 2011 i febrer i abril de 2012 és més irregular.

Sense "fer números", quin any ha estat el consum total més gran? El que aquesta pregunta vol aconseguir és l'elaboració d'estratègies visuals per contestar ràpidament la pregunta. Segur que a l'aula en surten moltes.

Una altra forma de plantejar la pregunta, més elaborada, és demanar a quin grup el consum mitjà ha estat més alt. El consum mitjà es pot visualitzar amb una línia que "equilibra les tres barres" de cada grup o imaginant-se talls i reagrupaments que facin iguals les tres barres de cada grup.

A més d'aquestes preguntes que van una mica més enllà de la simple interpretació gràfica podem aprofitar per discutir a classe sobre consums, despesa energètica, anàlisi i interpretació de factures...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada